آینده اینترنت در ایران چگونه میشود؟

در این هفته مجلس در حال بررسی طرحی به نام “صیانت از فضای مجازی و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی” است. پیش نویس نسخه اصلاح شده این طرح با نام “طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی” به تازگی در رسانههای عمومی منتشر شده و باعث نگرانی عمومی مردم شده است.
هر چند طراحان این طرح جدید، آن را مترقی و متفاوت از طرح قبلی میدانند اما بررسی تبصرههای آن نشان میدهد که قرار است فیلترینگ گستردهای برای تمام سرویسهای مهم خارجی اعمال شود.
در این طرح “خدمات پایهای کاربردی اثرگذار” برای فعالیت در بستر اینترنت باید اطلاعات خود را در سامانه مربوطه ثبت کنند و از مقام ذیصلاح که در این طرح با نام “کمیسیون عالی تنظیم مقررات” معرفی شده، مجوز دریافت کنند.
همچنین بر اساس این طرح خدمات پایه کاربردی خارجی، برای فعالیت نیاز به یک نماینده قانونی در کشور دارند و کلیه تعهداتی را که از طرف این کمیسیون به آنها ابلاغ میشود را باید اجرا کنند. در صورتی که این شرکتها تعهدات مذکور را رعایت نکنند باید منتظر فیلترینگ و مسدود سازی خدمات باشند.
حتی اگر شرکتهای خارجی بپذیرند که در ایران نمایندگی داشتهباشند، با توجه به نپیوستن ایران به FATF مراودات مالی این شرکتها امکانپذیر نبوده و عملا تاسیس نمایندگی در ایران امکان پذیر نخواهد بود.
به طور خلاصه با توجه به این طرح، پیامرسانها، اپلیکیشنها، پلتفرمها و شبکههای اجتماعی، مرورگرها و موتورهای جستوجو، سرویسهای ایمیل، خدمات کلود (ابری) مانند گوگل درایو، خدمات نقشه و مسیریابی مانند گوگلمپ و سرویسهای دیگر، بهعنوان “خدمات پایه کاربردی” محسوب شده و اگر موفق به کسب مجوز از “کمیسیون عالی تنظیم مقررات” نشوند، فیلتر میشوند.
منبع: https://acas.media/10383/آینده-اینترنت-در-ایران-چه-می%e2%80%8cشود؟/